lördag 2 november 2013

Lite ofokuserad - men road!

Kul bok den här om gamla textila tekniker. Igår satt jag och flätade och knöt lite olika snoddar och band, bara små provsnuttar - men det var ganska roligt faktiskt.


Den till vänster består i princip av råbandsknopar runt två mitt-trådar - tror jag ska testa den på nästa hörlurs-sladd som ska anti-trassel-behandlas. I mitten är det ett flätat band i tuskaft med åtta trådar och till höger en fyrkantsflätad snodd.

Nålbindningen ligger lite nere, faktiskt, men kommer ni ihåg att Cecilia gav mig en slända i somras? Jag proklamerade att jag var fast, och sen hände det naturligtvis inte ett dugg på den fronten... Tittade väl någon gång på det hela, men nej. Och så plötsligt, förra helgen, utan att ens planera det grep jag sländan och spann för det vilda. Kroken flög ur efter ett tag och försvann någonstans (men jag hade en likvärdig som tur var), jag råkade spinna in håret vid ett tillfälle (aj!) men hej vad det gick!


Nu spinner jag lite varje dag. Kanske bara några minuter ibland, men jag har bestämt mig för att lära mig det och åtminstone vissa stunder går det riktigt bra. Resultatet är väl lite olika men jag är jättenöjd med att få till de rätta rörelserna. Vissa stunder flyter det liksom bara på och då är det härligt. Om jag är flitig nu så kanske de där flyt-stunderna breder ut sig lite mer.

Har kommit på att om jag lägger mitt förgarn över ett dörrhandtag i stället för över min axel så klarar sig håret bättre :-) och risken att jag råkar snurra in förgarnet i den spunna tråden minskar. Och att det funkar dåligt om jag är klädd i leggings - jag behöver den sträva ytan av ett par jeans eller så.


Har provat att dra ullen genom min diz, hm, ja det kanske gör det lite lättare att få en jämn tråd.


4 kommentarer:

 1. Jag hoppas att du hör mina hejarop när du kämpar med sländan.

  Förr i tiden var det tydligen inte ovanligt att låta hårstrån följa med i stickningen. Kommer inte riktigt ihåg varför, om plagget blev starkare, mer tåligt mot väta eller något annat. Men att fixa det där redan när man spinner verkar ju smart. Tänk om du levt för ett par hundra år sedan, då kanske ditt namn levt vidare ända in i vårt tid, för att du kommit på en så lysande idé. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, inte visste jag att jag var så nyskapande... :-) Hm, kan tänka mig att plaggen blev starkare med instickat hår, det är ju segt som bara den när det fastnar i något. Ja, vet du, jag kan visserligen fortfarande inte skriva några inlägg på din blogg - fast andra kan, och jag var så säker på att jag svarat dig här på min egen sida men det hittar jag inte nu - men i vilket fall, ja, jag hör dina hejarop och sänder dig en tanke varje gång jag greppar sländan! Vad gäller nålbindning är det nog synd att säga att "jag kan" nu... känner mig rätt nöjd med att kunnat sy den där lilla grejen, men det får nog räcka. För nu i alla fall. Ha det gott!

   Radera
 2. Ja, KataM har ju en poäng; spinn in håret direkt så slipper man fippla med det när man stickar! :-)
  Stilig diz, jag har ingen sådan! Lite avis nu... :-)
  Ditt garn ser fint ut, vi kunde träffas eller så kunde du hänga med nästa gång det är spinnträff någonstans? Eller och, förstås!

  SvaraRadera
 3. ja jisses så många olika tekniker det finns..man blir ju aldrig full lärd...Visst är det kul med nålbindning (som virkning)..jag virkade ett par vantar på kursen ifjol..o det va roligt.

  SvaraRadera