tisdag 6 november 2012

Övar på uppläggning

När jag började skolan kunde jag läsa och skriva - skrev med vänster hand. Jag instruerades att skriva varannan rad med vänster och varannan med höger. Som det snälla lilla barn jag var (det gick över med tiden) stretade jag med det ganska länge innan det slapp ur mig "måste jag skriva med höger?" och då slapp jag genast. Det fanns väl någon plan med det. Hur som helst, jag är ganska dubbelhänt, faktiskt.

I slöjden var det svårare, för jag har aldrig haft en slöjdlärare som kunde visa mig hur jag skulle göra. De visade mig hur de gjorde med höger hand och så fick jag försöka översätta det till min värld. Jag syr med vänster, jag stickar som högerhänta - men har i alla år lagt upp maskorna med vänster. Det insåg jag inte förrän min mamma tittade på en vante jag höll på med och sa: "tycker du att det är rätan...?".

Då tittade jag till på min stickning. Hm. Mycket riktigt, jag hade ju de små knutarna utåt och den slätare sidan inåt. Det är ju just när jag stickar runt som det syns.

Efter all denna text är vi då framme vid rubriken: nu lägger jag tråden runt vänsterhanden och håller fumligt stickorna i höger... det går. Övning ger färdighet.

Apropå fumlighet med pinnar har jag fått första lilla chatt-samtalet med yngste sonen som är på arbetsresa i Korea. Tänk så mycket lättare det är att vara mamma numera! Kan meddela att sängen är hård, alla är snälla och det är lite jobbigt att livnära sig med hjälp av pinnar.

Stickar på ett par pulsvärmare med flätor, en klar:

Testade med en liten blomma på:

... eller kanske en som bryter mer:

Annars är dagens fundering om garn tar mer plats i härva eller nystat?

6 kommentarer:

 1. oj va du är duktig.. de är ju jättefina! Mitt barnbarn Linnea hon är 11 år nu o hon är oxå vänsterhänt..skriver o gör allt med vänster.. o så skulle jag ju lära henne att sticka..o jag är ju högerhänt.. alltså det är så svårt.. men stickat har hon gjort..en halsduk..o den blev bra..men jag tror nog att det blev högerhänt just då..

  SvaraRadera
 2. Borde ingå i slöjdlärarutbildningen att hjälpa vänsterhänta också!
  Jag tror att det härvade garnet tar minst plats fast allra minst tar det utan luft. Jag har köpt Compactorpåsar. I med garnet, förslut och sug ut luften med dammsugare...platta stenhårda paket som går att luta mot väggen! :-D

  SvaraRadera
 3. Min dotter är vänsterhänt, blir en utmaning att försöka lära henne sticka när jag själv är högerhänt. Det vanliga är kanske att vänsterhänta lär sig sticka som en högerhänta? Håller med ovanstående om att det borde ingå i slöjdlärarutbildningen!

  Jag nystar garnet, tänker mig att det tar mindre plats plus att det är lättare att starta upp ett projekt när som helst.. :)

  SvaraRadera
 4. Spännande det här med "hänthet" och handarbete, hur gör du när du virkar? :)

  SvaraRadera
 5. kul att läsa om din vänsterhänthet, att det är så olika, jag är själv ganska så dubbelhänt men höger dominerar. Satt och läste om en tjej som hade brutit högerfoten och därför inte kunde sy, jag syr med vänster fot på den vanliga maskinen och höger på overlocken, tror att det har att göra med hur de står vid bordet.
  Muddarna va superfina och jag hade satsat på den rosa blomman!
  Föreseten vad är det du bråkar om med bonprix nu? Hade tänkt handla därifrån men hoppar nog över det.

  SvaraRadera
 6. Ibland måste man jobba extra för att få till det, men ditt resultat blir ju bra! ^^ Dom är verkligen fina

  SvaraRadera